Menu

Hvor kommer pengene i fotballen fra?

Fotball er en av de aller største sportene i hele verden, sammen med golf, cricket og basketball. Ja, fotball er et av de største markedene uansett hvilken bransje man snakker om. Det er rart at et spill som verken har noe formål eller gjør noe samfunnsnytte kan ha stor innvirkning, men fotball er nok mye viktigere enn hva man tror.

Før i tiden skrapet man sammen noen gutter fra gata og satt sammen et lag mot nabobygdas lovende menn, mens det i dag er store summer som går inn og ut av systemet. Nå skal vi se på noen faktorer som gjør at det er så mye penger i fotball.

Rike mennesker

Rike mennesker donerer mye penger til fotballen. For noen kan det rett og slett være at de vil ha noe å holde på med, selv om de vet at fotball for dem vil være et økonomisk tapsprosjekt. Men det kan likevel ligge store følelser i dette.

Ta for eksempel Elton John, artisten som drev klubben Watford FC. Han med det høye håret og de store brillene. Det er uvisst om han brukte https://nordichair.com/no/, men han hadde garantert en stylist for å fikse både hår og sminke. Han fikk dermed innflytelse på innkjøp og strategi, og selv sier han at klubben i hans hjerte reddet livet hans gjennom en tøff periode.

Supportere

Uten folk som elsket fotball ville sporten ikke overlevd lenge. Men faktum er at supportere helg etter helg dukker opp på arenaene og tilfører klubbene så mye penger at de kan vinne store trofeer. Det er salg av billetter, klubbdrakter, merkevarer, bevertning og VIP-plasser de tjener på. Bare en klubb som Arsenal har over 100 millioner betalte supportere.

TV-rettigheter

TV-selskapene spytter inn enorme summer for å få sende fotball. TV-selskaper tjener penger via annonsering og populære program og serier. De mest populære turneringene og seriene koster mest, og de får også mest tilbake fra TV-selskapene gjennom andeler av omsetningen. Det kan være Premier League, La Liga eller Champions League. Dessuten gir store arrangementer som VM, EM og OL store inntekter for landslagene og spillere.

Andre inntekter

Fotballen i dag er stor også på grunn av mange andre ting. Det er ikke bare spiller og klubb som tjener på fotball, men også en rekke andre. Det er agenter som selger og kjøper spillere, det er nettselskaper som tjener på odds, gambling og tipping og reisebyråer som tjener på at folk reiser for å se fotball.

Det er også en grunn til at fotball er viktig rent politisk. Ikke bare driver fotballen opp aktiviteten som gjør at mange kan tjene på den, den skaper også rom for hele samfunn til å gi jobb til enda flere. Ikke bare dem som elsker fotball, men også til vaskedama på tribunen, vaktmannen i trafikken og helsepersonellet som ellers hadde måttet kjempe med enda flere om jobben.