Menu

En kort gjennomgang av fotballreglene

Snart sparkes Tippeligaen 2019 i gang, og overalt hører man snakk om Molde, Rosenborg, Brann, Vålerenga og alle de andre lagene. Det hersker uenighet når det diskuteres om Rosenborg nok en gang vil ta seriemesterskapet. Og vil Bodø/Glimt klare å redde plassen i år også?

Er du usikker på hva offside og corner egentlig er? Da skal vi gi deg et lite lynkurs her. Det vil komme til nytte før du eventuelt kontakter centum for å låne penger til guttetur med bortekamp. Vi tar da utgangspunkt i fotballkamp på elitenivå.

Spillere

Hvert lag har elleve spillere, ti utespillere og én keeper. I tillegg har man en innbytterbenk, og man kan gjøre spillerbytter maksimalt tre ganger i løpet av en kamp.

Dommer

Det er en dommer som dømmer kampen. Det er han som avgjør straff etter ulike brudd på regler. Dette gjøres i samarbeid med linjemenn/meddommere. Før kampen sparkes i gang kaster dommeren krone/mynt. Den som vinner får velge banehalvdel.

Kampen

En fotballkamp varer i 2 x 45 minutter, med 15 minutters pause mellom omgangene. Ved slutten av hver omgang kan dommeren velge å gi noen minutters tilleggstid. Dette kan være av årsaker som skader, spillebytter, uenigheter osv.

Ved kamper som må avgjøres ved at et lag vinner (for eksempel ved utslag i cupen) vil det, om resultatet er uavgjort etter ordinær tid, legges til 2 ekstraomganger på 15 minutter hver. Er det fortsatt ingen vinner etter det vil det bli straffekonkurranse.

Innkast

Dersom ballen går ut over sidelinja blir det innkast til motstanderlaget. En av spillerne skal da kaste ballen inn fra linja. Han må ha begge beina i bakken i det han kaster ballen.

Corner

Om en spiller sparker ballen bak egen mållinje vil det bli hjørnespark for det andre laget. Dette tas fra et av hjørnene på samme linja som motstanderlagets mål står.

Spilles ballen over linjen bak motstanderens mål vil det bli utspill fra keeper.

Frispark

Frispark dømmes utfra ulike regelbrudd. Det finnes to typer frispark; direkte og indirekte. Et indirekte frispark kan ikke sparkes direkte i mål, men må innom minst én medspiller.

Straffe

Straffe kan idømmes ved grove regelbrudd innenfor motstanderens 16-meter. En straffe tas fra 11 meter, direkte mot mål.

Offside

Hvis en spiller er nærmere mål enn både ballen og to spillere fra motstanderens mål er han i offsideposisjon. Keeperen regnes som en av de to spillerne. Denne regelen gjelder ikke dersom spilleren er på egen banehalvdel. Ei heller om han er på linje med en av eller begge spillerne fra motstanderlaget. Regelen gjelder også kun før ballen spilles. En offside straffes med indirekte frispark. Det vil si at ballen sparkes fra der offsiden oppstod.