Menu

De beste mannlige norske fotballspillerne

 

Norge har alltid vært en fotballnasjon, og selv om vi ikke alltid har vært i verdenstoppen har vi alltid hatt gode spillere som har gjort det svært bra både på hjemmebane så vel som internasjonalt.

 

En av våre første store fotballspillere var nok Roald «Kniksen» Jensen. Han regnes ofte som den beste mannlige fotballspilleren noensinne i Norge, og det er etter ham den kjente Kniksenprisen er oppkalt. Kniksen debuterte på landslaget i 1960. Han var da 17 år ghalvvarthoresenammel og med det den fjerde yngste spilleren som noensinne har spilt for A-landslaget. I tillegg ble Kniksen den yngste målscoreren for Norge da han scoret i sin andre landskamp. Han spilte totalt 31 landskamper, og er blitt et bilde på fotball i Norge.

Hallvar Thoresen er en annen norsk fotballspiller som har gått inn i fotballhistorien som en av de store kjempene. Han var sønn av Gunnar Thoresen, som også var landslagsspiller, og fikk uten tvil hjelp fra sin far til å lansere sin karriere. Faktisk skrev far og sønn sammen et brev til FC Twente i Nederland hvor de ba om at Hallvar skulle få prøvespille. De fikk napp, og dette ble starten på Hallvars fotballkarriere. På 80-tallet var Thoresen en av de absolutt beste fotballspillerne i Norge, og spilte totalt 50 landskamper for Norge. Han var også kaptein for landslaget, og endte opp med å score totalt ni landskampmål.

 

En keeper som er verdt å nevne i denne sammenhengen er Erik Thorstvedt. Thorstvedt debuterte for landslaget i 1982, og var landslagets førstevalg som keeper i nesten 15 år. Til sammen spilte han 97 landskamper, og det var kun da han fikk en ryggskade i 1996 at han ble tvunget til å legge fotballskoene på hylla. Internasjonalt spilte Thorstvedt for både IFK Göteborg, Borussia Mönchengladbach og Tottenham. Med Tottenham ble han første nordmann til å bli cupmester i England, og dette skjedde i 1991.

 

Det er selvsagt en lang rekke andre fotballspillere som kan nevnes i denne sammenhengen, som for eksempel Ole Gunnar Solskjær, John Carew, Rune Bratseth og mange, mange flere.