Menu

Fotballstadion – en røykfri arena

Etter at røykeloven trådde i kraft i 2004, da det ble forbud på røyking innendørs på offentlige steder, har stadig flere steder innført forbud mot røyking. Også utendørs. For eksempel skal du lete lenge etter en fotballstadion som godtar røyking på tribunen.

Dette må vel sies å være en helt grei regel, selv om innbarka røykere synes dette nærmest er et brudd på menneskerettighetene. Men det er vel like fullt, om ikke enda mer, en menneskerettighet å få slippe å være utsatt for passiv røyking.

I dag tyr enda flere til snus, og Skruf er et av merkene svært mange foretrekker. Snus er absolutt ikke noe vi kan betegne som sunt, men det er i hvert fall langt mindre helseskadelig enn sigaretter. Dessuten kan du stå i en klynge med folk, med snusen under leppa, uten at de rundt deg blir forpestet av røyken.

Dessuten slipper du å gå rundt og stinke som et askebeger når du snuser. Det betyr at du ikke trenger å tenke på at det oser en eim av sur røyk av deg, når du står sammen med medsupportere på tribunen.

Skruf er altså en favoritt blant nordmenn, da den kommer med ulike varianter og smaker. I dag kan man i tillegg få hvit snus, som inneholder mindre nikotin enn vanlig brun snus.

Fotballspillere snuser

Du tenker kanskje at sporty fotballspillere ikke ville tenke tanken på å putte en pose med Skruf eller annen snus under leppa? Da tar du feil. Det er langt flere fotballspillere som snuser, enn hva man kanskje skulle tro.

I England blir snus omtalt som «The Swedish-made drug». De mener at det er skandinaviske fotballspillere som har bragt snusen til England og andre fotballnasjoner. Og det kan vel kanskje stemme, all den tid det er de skandinaviske landene som tradisjonelt har tydd til denne svenske «oppfinnelsen». De snuser under trening og noen har til og med snusen på plass under kamper.

Påvirker snusen idrettsprestasjonene?

Foreløpig er det ingenting som tyder på at snusbruk påvirker idrettsprestasjonene. Man skulle tro det, siden nikotinen innsnevrer blodårene, og dermed burde påvirke oksygenopptaket. Foreløpig er det ingenting som tilsier at fotballprestasjonene blir dårligere hos en som snuser. Selv ikke muskelstyrke, kondisjon eller utholdenhet virker å bli påvirket.

Til tross for dette, kan man jo diskutere hvorvidt den økende snusbruken blant fotballspillere har sine negative konsekvenser. Når unge gutter og jenter ser at idolene deres til stadighet viser seg med en snus under leppa, kan dette fort påvirke dem i negativ retning. For selv om snus ikke er direkte farlig med tanke på idrettsprestasjoner, så er det jo likevel ikke helt ufarlig å snuse.

Så når store stjerner som Jamie Vardy, Tammy Abraham, Ashley Cole og VIctor Lindelöf snuser, er det i hvert fall en god gratisreklame for snusprodusentene. Det kan likevel ha en bitter bismak ved at flere unge vil gjøre som heltene sine.

Fotball