Menu

Å satse på fotballen

Lykkelige barn spiller fotball for gøy

Fotball er både gøy og tungt alvor. Barn og unge har stort utbytte av å leke med ball. Dette utvikler mestringsfølelse, gir samhold, styrker kroppen i frisk luft og er et veldig sunt alternativ til å sitte innendørs foran en dataskjerm hele dagen. Men får vi bedre toppfotballspillere av at barn bare leker med ballen? Breddefotball handler om å få engasjert flest mulig ute på banen. På lek og moro, minst mulig alvor. Alle får deltakerdiplom, helst ingen førstepremier til noen. For å hevde seg i toppen, må det en annen tilnærming til. Hva er felles for alle norske unggutter som kanskje får spille på det lokale A-laget fra de er 16 år, og tilbys proff-kontrakter i utlandet mens de enda er tenåringer og ikke ferdig med skolegangen her hjemme i Norge? De har alle spilt fotball lenge etter de andre barna går inn for kvelden. De sparker ballen tusenvis av ganger mot veggen i uka. År etter år. Dette resulterer i toppspillere. Men vil vi ha det slik?

Bør barn få være bedre enn andre?

Alle land har forskjellig kultur. I Norge har vi en sosialdemokratisk tradisjon for å dra alle med oss i fellesskap. Ingen foran. Ingen etterlatt. Skolevesenet og store deler av samfunnet vårt er tuftet på en holdning om at det er bedre at alle er like halvgode, enn at noen blir ekstremt flinke og andre veldig dårlige. Dette jevner ut forskjellene i befolkningen, men tar også vekk grunnlaget for å utvikle superstjerner. Man må velge å satse for å oppnå svært gode resultater. Det gjelder over alt. Det vet studentene som jobber knallhardt for å komme inn på de mest prestisjefulle skolene i inn- og utland. Dette er realiteten for norske teknologi-bedrifter som utkonkurrerer billigere arbeidskraft i utlandet. Norge kan hevde seg ved å være bedre, flinkere og jobbe smartere og kanskje hardere enn lavkostland. Hvor villige er vi til å la mange flere norske fotballspillere få anledning til å bli ekstremt gode? Suksess er 20% talent og 80% knallhardt arbeid. Ada Hegerberg er verdens beste kvinnelige fotballspiller. Ikke fordi hun er norsk. Men til tross for at hun vokste opp i Norge.

Det handler om å finne rett balanse

Fotballklubber som satser på breddeidrett kan klare seg med gamle treningsapparater, gjørmete fotballbaner og slitte tribuner. Det går ikke for klubber som vil klatre i divisjonene og hevde seg helt i Norgestoppen. De må satse offensivt, være ambisiøse, bygge bedre stadionanlegg, kanskje ta opp lån, men også regne med større billettsalg og høyere reklameinntekter etter hvert som laget gjør det bedre. Privatpersoner kan ta lærdom av valgene til landets fotballklubber. Enten akseptere å leve anstrengt og være forsiktig med å investere i bedre levestandard. Eller satse og vurdere å finansiere økt livskvalitet gjennom et lån. Søk om forbrukslån hos Sambla og se hvilke muligheter du har. Få vurdert din privatøkonomiske situasjon av profesjonelle. La dem vurdere dine låneevner basert på dine tidligere og nåværende inntekter. Kanskje du lærer noe nytt og viktig om deg selv og din situasjon? Oppdager momenter og muligheter du tidligere ikke en gang reflekterte over? Vi kan alle strekke oss etter å bli bedre eller få det bedre. Men først må vi ville det.