Menu

FIFA vurderer å gjøre drastiske endringer

FIFA vurderer å gjøre radikale endringer i fotballreglene i nær fremtid, og har allerede testet fem store endringer i måten spillet spilles på, i en ungdomsturnering kalt Future of Football Cup.

Fire U19-lag fra PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, RB Leipzig og Club Brugge konkurrerte i den revolusjonære turneringen, og FIFA er villige til å evaluere responsen og reaksjonen på endringene som er gjort, for å avgjøre om de skal implementeres på alle nivåer. Hvorfor FIFA ønsker å gjøre så store endringer akkurat nå vites ikke, men kanskje er det for å demme opp for den store populæriteten padel tennis og rocket padel har oppnådd den siste tiden.

Kortere kamper

Den første endringen som foreslås er varigheten av kampene. Real Madrid-president, Florentino Perez, har allerede uttrykt sin bekymring for at den yngre generasjonen mister interessen for fotballkamper, og han mener kampene bør være kortere.

FIFA ser ut til å være enig, etter å ha testet to 30-minutters omganger, noe som resulterte i en times kamp, i stedet for den tradisjonelle halvannen timen.

Effektiv spilletid

FIFA vurderer også å kvitte seg med tilleggstiden og i stedet erstatte den med et tidtakingsystem a la det man har i basket. Det betyr at klokken vil bli stoppet hver gang ballen går ut av spill, i stedet for å legge til minutter på slutten av kampen.

Dette vil bli brukt for å prøve å bekjempe sløsing og drøying av tid, og det vil gi oss to omganger på nøyaktig en halvtime hver.

Uendelige bytter

En annen endring FIFA tenker på, er bruken av spillerbytter. På grunn av innvirkningen koronakrisen hadde på kampoppsettet og påfølgende spillertretthet, har lag nå lov til å gjøre fem bytter per kamp i noen land, med et potensielt sjette bytte dersom kampen går til ekstra omganger.

FIFA planlegger nå å skrote begrensninger for bytter, slik at trenere kan gjøre et ubegrenset antall endringer i løpet av de 60 minuttene.

Spillere må i skammekroken

FIFA vurderer også samme utvisningsregler som brukes i enkelte andre sporter, som for eksempel i håndball. Hvis disse endringene kommer på plass, vil spillerne få en fem minutters midlertidig utvisning fra banen når de får gult kort.

Spilleren vil bli tvunget til å se kampen fra sidelinjen i de fem minuttene, før han kan returnere til kampen når straffen er sonet ferdig.

Innkast

En endring som trenerlegende Arsene Wenger har vært opptatt av en stund, er fjerning av innkast fra fotballen. Nå er han en del av FIFA, og ideen hans blir testet. Spillere vil i så fall ta dødballer fra sidelinjen med føttene, omtrent som vanlige frispark, i stedet for standardinnkastet med hendene.