Menu

Treningseffekt av å spille fotball

 

Alle som har spilt fotball vet at det er trening i det, men det er likevel ikke så lett å estimere hvor mye man faktisk får ut av det. Det er selvsagt både løping og presisjonsarbeid involvert, men akkurat hvor mye trening det blir er også avhengig av hvilken posisjon maLittle Boy Kicking a Soccer Balln spiller.

 

Fra et forskningsprosjekt utført i et samarbeid mellom det danske Rigshospitalet, Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital har det kommet frem resultater som viser at å spille fotball faktisk kan være bedre trening enn jogging. Dette prosjektet brukte tre ulike grupper med utrente menn, i alderen 20 til 40 år, hvorav to av gruppene ble satt til å trene på ulike måter. Én gruppe ble satt til å spille fotball tre ganger i uken, i én time hver gang. Den andre treningsgruppen skulle jogge, mens kontrollgruppen ikke trente i det hele tatt.

 

Det viste seg at etter tre måneder var det de som hadde trent fotball som fikk best utbytte av treningen. Her ble det målt fettprosent og muskelmasse, samt insulinresistens. Fotballspillerne hadde mistet fett og lagt til muskler, mens de som jogget kun hadde mistet fettmasse. Det viste seg dog at begge gruppene hadde bedret både insulinsensitiviteten og blodtrykket. Det er vansKids Soccer Training.kelig å si hvorfor fotballspillerne fikk såpass mye bedre utbytte av treningen enn hva joggerne gjorde, men forskerne spekulerer i hvorvidt grunnen kan ligge i at de som spiller fotball veksler mye mellom løping og gange. Her setter man i gang flere muskelgrupper, og flere muskelfibre i hver muskelgruppe, enn hva man gjør under jogging.

 

En annen fordel med fotball som trening er at man også er nødt til å jobbe med koordinasjon. Dette er spesielt viktig i forhold til pasninger, men også i forhold til scoringsforsøk. Dribling og triksing vil også være sterkt påvirket av koordinasjon og balanse. Alt i alt ender man opp med en relativt allsidig treningsøkt som i tillegg til å trene flere store muskelgrupper også gir spilleren bedre balanse. På toppen av det hele er det et sosialt spill som gjør det lett å bygge nettverk og få nye venner.