Fotballøkonomi henger sammen med utvikling
Det er liten tvil om at en fotballklubbs utvikling henger sammen med økonomien. Det finnes så mange utmerkede eksempler på dette, at det nesten kan anses som et faktum. Se for eksempel på Chelsea FC som før Roman Abramovic sitt inntog (kjøpte aksjene i klubben) gjorde det helt middelmådig i Premier League. Deretter spyttet Roman inn flertallige millioner, og klubben utviklet seg sakte, men sikkert, til å bli en av fotballverdenens stormakter. Hvordan er så dette mulig? Vel, når man kjøper klassespillere, vil laget automatisk bli bedre (gitt at disse blir godt integrert), dette medfører at klubben presterer bedre, kan kvalifisere seg til spill i Europa, og ikke minst tiltrekker seg andre gode spillere. Det er en ganske skuddsikker prosess.
Utviklingen i Norge stanses av økonomien
Når man ser på den Norske fotballen, ser man raskt at pengene ikke rår her. Den eneste klubben i Norge som har noe som kan minne om økonomiske muskler er Rosenborg. Dette så man når de fikk signert storfisken Nicklas Bendtner. Men utover dette, er det ikke mye penger i omløp. Man ser jo at pengene er veldig sentrert om Rosenborg. Dersom en spiller i en annen norsk klubb presterer, er Rosenborg raskt på banen og signerer denne for et par millioner (For eksempel Samuel Adegbenro). Det finnes også eksempler på eliteseriespillere som går til utlandet, og dette er veldig typisk når spillerne blir tilbudt mer penger i denne klubben. Se for eksempel på Qamer Qaka som dro fra Kristiansund til Romania, antakeligvis noe begrunnet i bedre økonomiske betingelser i den nye klubben. Man kan ikke stikke under en stol at penger har mye og si, også for fotballspillere.
Hvordan utvikle klubben i rett retning
For å oppsummere, så er det ganske opplagt at med penger, kommer utvikling. Uten penger, er det rett og slett svært umulig å få til en positiv utvikling over tid. Dette har i stor grad vist seg når forretningsfolk har kjøpt engelske fotballklubber og har hatt et ønske om å “drive business” – det fungerer rett og slett ikke slik. Man kan ikke regne med å tjene penger på fotballinvesteringer, man må regne med at det kommer til å gå i minus. Det man betaler for er rett og slett spenningen, moroa og alt som hører med. Hvis man ser på Mike Ashley (eieren av Sports Direct), som kjøpte aksjene i Newcastle United, har han gang på gang mislykkes i forsøket på å gjøre klubben profitabel. Det nytter ikke å presse inn business i fotballen.