Håp for norsk fotballøkonomi?
Fotballklubbene i den norske Eliteserien fungerer på mange måter akkurat som enhver annen bedrift. Her går det ofte litt opp og ned med den økonomiske situasjonen, og slik er det altså også med økonomien til norsk toppfotball. Gjennom de seneste 10 årene har den norske fotballøkonomien vært nede i en bølgedal, men vi kan allerede nå konstatere at det er håp og klubbenes økonomiske situasjon har bedret seg kraftig.
En fotballklubb er avhengig av suksess til en viss grad, slik at det blir mer omtale i mediene og dermed fokus på klubben fra et bredt publikum samt sponsorer og andre samarbeidspartnere. Da blir det større interesse, flere folk på stadion til kampene og dermed mulighet for at klubben kan tjene penger.
Internasjonal suksess
I begynnelsen av dette tiåret hadde Norges landslag og klubbene i spesielt Eliteserien en nedtur internasjonalt. Dette smittet av på norsk fotball sin økonomi. Her var det få positive resultater på banen og dette var med til at økonomien ble skakkjørt. Interessen fra publikum, mediene og
sponsorene falt, og samtidig var det mange klubber som brukte flere penger enn de hadde.
Dette fungerer jo på samme måten som med andre bedrifter og privatøkonomien. Klubbene måtte derfor ut å hente inn lån for å sikre at de kunne drive klubben på fornuftig vis samt investere i nye spillere, fasiliteter etc. Er det ting du trenger hjemme, så kan du også søke om forbrukslån opptil 600.000 kroner her.
De siste 4 årene har man kunnet se en bedring i den norske fotballøkonomien, og dette henger helt sikkert sammen med at norsk fotball endelig fikk internasjonal suksess i 2015. To lag (Molde og Rosenborg) tok seg videre til gruppespillet i Europa League, og det var startskuddet til et par suksessrike sesonger på banen. Dette smitter av på økonomien i klubbene, som kunne presentere flotte resultater. Slik suksess er med til å løfte hele Eliteserien gjennom flere tilskuere og større interesse.
Fortsatt mye å jobbe med
Mange klubber jobber intenst med å få orden på økonomien sin, og dette skjer gjennom streng kostnadskontroll og handlingsplaner. Likevel er det ingen tvil om at det går den rette vei. Kan den nåværende suksessen for landslaget og for klubbene i de europeiske turneringer fortsette, så er det helt sikkert håp for norsk fotballøkonomi.
Bonusbaserte lønninger
Bonusbaserte lønninger er et tiltak som flere klubber begynte med for et par år siden. Det er liten tvil om at lønnskostnadene er en stor byrde for de fleste klubbene og ikke minst for budsjettet. En slik ordning er en bra måte å fordele risikoen på. Her må spillerne prestere hvis de ønsker seg en større lønn. Lykkes dette vil det også være en fordel for klubben i form av høyere tilskuertall samt større interesse fra sponsorene. Det er helt sikkert en vinn-vinn situasjon for begge parter. Når klubben tilbyr spillerne en mindre fastlønn, vil de spare penger i de periodene hvor det eventuelt går dårlig på banen.
Den eneste ulempen er at i en lengre periode med dårlige resultater, kan det tenkes at spillerne vil ønske å flytte til andre klubber for å få en større fastlønn. Når det går bra på banen, vil spillerne til gjengjeld få en langt bedre lønn. Gode resultater vil også smitte av på klubbens økonomi. Det er nå engang slik at ringvirkningene er store når det går godt for en fotballklubb.